La nova Llei Hipotecària que va entrar en vigor el 16 de juny de l’any passat, tenia com a principal objectiu protegir els consumidors davant de la falta de transparència per part de les entitats bancàries. Entre les novetats que inclou la llei estan:
- Nou repartiment de les despeses de la hipoteca.
- La prohibició dels productes vinculats
- La reducció de les comissions per cancel·lació anticipada ja sigui parcial o total.
- Que les entitats bancàries no cobraran comissions pel canvi d’una hipoteca variable a una fixa.
El 17 de març passat de 2020, es van anunciar les mesures econòmiques per pal·liar la crisi de l’coronavirus entre elles la moratòria en el pagament de les hipoteques per a tots els treballadors que hagin estat afectats per aquesta crisi reduint els seus ingressos o anant a l’atur com a conseqüència de la situació d’emergència.
Ara en ple procés de desescalada, s’observa que l’Euribor ha començat a pujar i tot i que es segueix mantenint en negatiu, la tendència a l’alça és més que evident, aconseguint el -0,108% en el passat mes d’abril.
En general, els experts no només analitzen l’evolució de l’euríbor, sinó la previsió d’un ralentiment del sector immobiliari que ja venia sent moderat des del 2019 i que després de la pandèmia, va provocar la caiguda de les operacions de compravenda fins a un 31% en el començament de l’confinament, cosa que afectarà sens dubte a el mercat hipotecari.
En principi les entitats bancàries no estan canviant molt les condicions de les ofertes que hi havia abans de la pandèmia, de fet, fins i tot estan intentant millorar les condicions d’aquestes hipoteques per poder atreure nous clients, però, sí que es presta més atenció anàlisi de risc el sol·licitant i estan endurint les condicions per concedir noves hipoteques.
Com per exemple, considerar el tipus de perfil de l’empresa en la qual es treballa, per saber si aquesta empresa té futur després de la crisi, en el cas hi ha més possibilitats d’aconseguir el préstec hipotecari.