Categories
IMMOBILIARI

Què cal saber per heretar un pis a Catalunya

Independentment de el lloc on s’ubiqui l’habitatge, la persona que rep una herència ha de fer front a una sèrie de tràmits per convertir-se en beneficiari, i un dels impostos que cal pagar quan s’hereta un immoble, és l’Impost de Donacions i Successions, que a Catalunya té una política fiscal diferent.

Des Apialia Sabadell us expliquem tot el que cal saber per heretar un pis a Catalunya.

Hi ha una sèrie de supòsits on hi ha obligació de pagar aquest impost i tributar a Catalunya:

  • Si el mort tenia el seu habitatge habitual allà encara que es resideixi en un altre lloc.
  • Si es rep diners i resideixes a Catalunya.
  • Si es rep un habitatge que estigui ubicada a Catalunya.

Per saber quant has de pagar per aquest impost hauràs de fer un càlcul de la massa hereditària, per a això, cal sumar el valor real dels béns heretats (és a dir, el valor que tenen aquests béns en el moment de l’adquisició) i restar deutes (és a dir, qualsevol deute que hagi deixat pendent el mort) i despeses deduïbles (els que es deriven de la mort) i d’aquesta operació obtindrem la base imposable de l’impost de successions.

Fet això, cal aplicar les reduccions, que poden ser per parentiu, per discapacitat, per edat, per actes de terrorisme en missions internacionals o per adquisició de l’habitatge habitual de la persona difunta.

El següent pas, és determinar la quota tributària aplicant a la base liquidable un tipus impositiu que va des del 7% a l’32% depenent de la quantitat que s’hereta i un coeficient entre l’1% i el 2% depenent de l’parentiu.

Un cop aplicades totes les deduccions o bonificacions, sortirà la quota que has de pagar de l’Impost de Successions i Donacions a Catalunya.

Aquest impost ha de pagar-se durant els sis mesos següents a l’hora de la defunció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *