El passat 22 de setembre es publicava al Diari Oficial de Catalunya la norma (Llei 11/2020) aprovada al Parlament Català, que establia limitacions a les rendes en contractes de lloguer a Catalunya.
Aquesta nova llei no afectarà tots els contractes, sinó a aquells que es modifiquin (en el sentit d’ampliació de durada de contracte o modificació de la renda) amb posterioritat a aquesta llei i estiguin inclosos en una àrea amb mercat d’habitatge tens.
Així mateix, el contracte ha de ser d’arrendament d’habitatge i l’habitatge arrendat, ha d’estar destinat a residència permanent de l’arrendatari.
Els contractes que compleixin aquests requisits però siguin contractes subscrits abans de l’1 de gener de 1995 i aquells subjectes a règims especials de determinació de la renda, estarien exclosos de l’aplicació de la norma.
La nova llei no afecta tot el territori català, sinó a aquells habitatges situats en les àrees declarades com a àrees amb mercat d’habitatge tens, entre els quals s’inclouen les quatre capitals de província, gairebé totes les capitals de comarca i les poblacions de l’àrea metropolitana de Barcelona.
A partir d’ara el preu de la renda s’establirà a partir de l’índex de referència de preus de lloguer d’habitatges fixat per la Generalitat. I només hi haurà dues opcions per poder pujar el preu: que s’hagin realitzat obres d’habitatge de millora d’habitabilitat, seguretat, confortabilitat o eficiència energètica, o si l’habitatge conté una sèrie de característiques (ascensor, aparcament, mobles, calefacció o refrigeració, zones comunitàries, vistes especials o servei de consergeria) en aquest cas es podria pujar fins a un 5%.
Si l’habitatge és nova, durant els 5 anys posteriors a l’obtenció del certificat final d’obra, es pot pactar una renda a l’inici del contracte i que sigui una mica més elevada.
En el cas de no complir la norma, es podran imposar sancions administratives que poden arribar fins als 90.000 € en els casos més greus.